Consumptie kaas fors omhoog PDF Print

Gatenkaas, boerenkaas, smeerkaas. Goudse, Edammer, Maaslander. Jong, oud, belegen, volvet of 20-plus, de kaas wordt duur betaald. De prijs van de voornamelijk goudgele lekkernij stijgt de laatste tijd enorm. Wie wekelijks bij dezelfde marktkraam een gelijksoortig stuk kaas koopt, heeft al gemerkt dat daarvoor in een paar weken tijd, meerdere euro's extra neergeteld moeten worden. Oorzaak zoals altijd met alles, uiteraard een prijsstijging van de grondstoffen. "Het is begonnen met melk en weipoeder.

Dat zijn de basisgrondstoffen voor kaas. En als die stijgen in prijs kun je er op wachten dat die van kaas ook stijgt", zegt L. Guillonard, analist bij het Productschap Zuivel. Maar in het geval van kaas is er meer aan de hand: de vraag groeit sneller dan de productie kan toenemen. Melkquota zorgen er ook voor dat boeren niet onbeperkt kunnen aanleveren. Gevolg: 'Een gebrek aan evenwicht tussen productie en vraag zet de prijs voor de zuivelgrondstoffen momenteel wereldwijd onder druk', staat te lezen in het marktbericht van het Productschap Zuivel.

Een tekort aan voorraden, samen met een aantrekkende vraag en het ontbreken van EU exportsubsidies zal het exportaanbod vanuit de Europese Unie de komende tijd nog verder beperken. En de Nederlander eet nog steeds elk jaar meer kaas. In het afgelopen jaar is de consumptie per hoofd van de bevolking met 6 procent gestegen. In kilo's betekent dat een inname van 17,3 kilogram per persoon in 2006. Een jaar eerder was dat nog 16,8 kilo per persoon.

Omdat Nederland ook nog eens 5 procent meer kaas exporteerde, en de productie 3,5 procent achterbleef bij de hogere kaasconsumptie, was een prijsstijging voor de consument onvermijdelijk. In 2007 steeg de prijs van melk ruim 15 procent. Die van boter 23 procent en kaas werd 19 procent duurder. Volgens Jack Luiten van land- en tuinbouworganisatie LTO zijn deze prijsstijgingen geen incident. "De consumenten moeten er aan wennen dat de voedselprijzen voorlopig zullen stijgen", waarschuwde hij onlangs in een krantenartikel.

Volgens Guillonard is de ommekeer in de trend in de loop van het najaar begonnen. "Als de prijzen flink stijgen krijg je automatisch vraaguitval. Dat hebben we eind vorig jaar gezien, maar het valt nog erg mee. Landen in Oost-Europa, China en India kennen nog enorme groeimarkten. Daar gaat steeds meer zuivel naartoe. Ook de vraag naar kaas is daar nog steeds groeiende. Niet alleen als broodbeleg, maar ook als ingrediƫnt, denk bijvoorbeeld aan pizza's", aldus de zegsman van de overkoepelende organisatie van de zuivelbranche.

Tot en met september 2007 steeg het totale exportvolume van kaas met 7 procent in vergelijking met 2006. De bulk bestaat uit volvette Goudse kazen. Daarnaast zijn de minder vette varianten ook in opkomst. Met name de verkoop van 20-plus kaas stijgt de laatste tijd ook flink. Om de druk op de prijzen niet al te zeer te laten toenemen zou de aanvoer van melk verhoogd kunnen worden. Zegsman Guillonard stelt dat er inmiddels bij de Europese Unie op wordt aangedrongen om de melkquota uit te breiden.

Los daarvan is in de eerste helft van het jaar de melkproductie om natuurlijke redenen, over het algemeen, sowieso al wat hoger dan in de tweede helft van het jaar. Tot mei/juni geven de koeien steeds meer, daarna neemt de hoeveelheid doorgaans weer wat af. De moderne tijd met melkrobotten ten spijt. Al hangt de productie van melk en daarmee kaas, tegenwoordig niet meer af van de natuurlijke omstandigheden als het weer en de hoeveelheid gras die een koe krijgt. Dat was vroeger wel anders.

De eerste kazen werden in de prehistorie gemaakt. Dat gebeurde op de eerste plaats om overtollige melk langdurig te bewaren voor tijden van schaarste. Bewijzen voor kaasbereiding zijn er vanaf 800 voor Christus. Er zijn potjes van aardewerk gevonden met gaatjes, waarin de wrongel kon uitlekken en drogen. In de middeleeuwen werd Nederlandse kaas naar het buitenland geƫxporteerd. Destijds werd kaas meestal door de boerinnen zelf op de boerderij gemaakt. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen zuivelfabrieken op. Tegenwoordig zijn de kaasboerderijen weer populair. Soms hebben ze ook een toeristische waarde.

Bron: De Gelderlander, feb. 2008

 

Bent u alleen online?

We hebben 4 gasten online

Poll

Hoe kwam u op deze webpagina?
 

Zoekfunctie: